3 incendii şi 54 de intervenții pentru acordarea asistenței medicale de urgență și prim ajutor calificat, în Gorj

3 incendii şi 54 de intervenții pentru acordarea asistenței medicale de urgență și prim ajutor calificat, în Gorj

În perioada 31 ianuarie 2020, ora 08:00 – 03 februarie 2020, ora 08:00 echipajele profesioniste ale ISU Gorj au fost solicitate și au intervenit la 79 situații de urgență, constând în: 54 de intervenții pentru acordarea asistenței medicale de urgență și prim ajutor calificat, 3 incendii, 1 accident rutier și 21 incendii de vegetație uscată.

1. Incendiu izbucnit la o casă în orașul Târgu Cărbunești

Sâmbătă, 01.02.2020, în jurul orei 8:15 am fost solicitați să intervenim pentru gestionarea unei situații de urgență generată de un incendiu izbuctit la o casă în orașul Târgu Cărbunești, satul Măceșu. La fața locului s-au deplasat două autospeciale de lucru cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Tg-Jiu, precum și o autospecială din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență constituit la nivelul orașului Tg-Cărbunești, echipajele de intervenție constatând că incendiul se manifesta în interiorul locuinței la un perete construit din grinzi de lemn. Pompierii militari au intervenit pentru localizarea și lichidarea incendiului în limitele găsite. A ars peretele din interiorul locuinței pe o suprafață de aproximativ 2 m².

Cauza probabilă a incendiului o reprezintă amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile față de mijloacele de încălzire.

2. Incendiu izbucnit la o casă în comuna Drăguțești

Luni, 03.02.2020, în jurul orei 01:20, am fost solicitați să intervenim pentru gestionarea unei situații de urgență generată de un incendiu izbucnit la o casă în comuna Drăguțești, satul Iași de Gorj.
La fața locului s-au deplasat două autospeciale de lucru cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Tg-Jiu, echipajele de intervenție constatând că incendiul se manifesta violent la acoperișul locuinței cu posibilitate de propagare.
Pompierii militari au intervenit pentru localizarea și lichidarea incendiului în limitele găsite, fiind salvată în mare parte locuința și contrucțiile învecinate. A ars acoperișul construcției pe o suprafață de aproximativ 35 mp.

Cauza probabilă a incendiului o reprezintă efectul termic produs de coșul de fum amplasat necorespunzător față de materiale combustibile.

3. 21 incendii de vegetație uscată

În perioada 31 ianuarie – 02 februarie 2020 am fost solicitați să intervenim pentru gestionarea a 21 situații de urgență generate de incendiile de vegetație uscată izbucnite în municipiul Motru, orașul Tismana, comunele Borăscu, Albeni, Stejari, Crușet, Căpreni, Alimpești, Dănești, Vladimir, Tânțăreni, Mătăsari, Scoarța, Jupânești, Berlești,
Câlnic. Peste 110 hectare de vegetație uscată au fost mistuite de flăcări fiind nevoie de intervenția echipajelor noastre pentru limitarea efectelor acestora.

Facem un apel pentru a-i determina pe cetăţeni să renunţe la igienizarea terenurilor prin incendiere !
Cetățenii trebuie să știe că arderile de vegetaţie sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amenzi de până la 2.500 lei.
Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se efectuează numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă constituit la nivelul autorităţilor publice locale sau persoana desemnată în acest sens şi cu respectarea următoarelor reguli şi măsuri pentru utilizarea focului deschis:
● Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt, de
uscăciune avansată este interzisă;
● Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare;
● Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurând supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
● Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *